Put Gajine 2, 23 207 Sveti Filip i Jakov (Biograd n/m). | Dugoselska ul. bb, 10370, Rugvica

Photinia x fraserii ‘Red Robin’, H200 cm, O 16/18, 90L

2.160,00kn

Kategorije: ,

Opis

Photinia x fraseri ‘Red Robin’ je hibrid između Photinia (Crataeus) glabra i Photinia serrulata, koju su dobili Duncan i Davies u Novom Zelandu. U Europu je ova biljka došla 1980., ali je trebalo neko vrijeme da postane popularna. U posljednjih deset godina dobiva na popularnosti u hortikulturnim uređenjima. Načelno nema poznatih nametnika i štetnika.

Ima uspravni grm koji kasnije postaje zaobljen, sa mnogo gustih grana koje  godina izbijaju iz starog debla. Deblo raste ravno i glatko, naglašavajući atraktivnu sivo-zelenu koru. Krošnja je gusta bez nedostataka, neprobojna sunčevim zrakama.

Listovi su zimzeleni, alternativni, prilično kožnati, duguljasti do ovalni, 8-12cm dugi, 4-6 cm široki, zupčasti, nošeni na granama. Vrlo rani novi listovi su rubinski crvene boje. Od kasnog proljeća do kraja ljeta lišće postupno pozeleni, ali rast novih crvenih listova uljepšava biljku, koji potom postaju grimizni, ljubičasto-crveni opet u jesen.

Cvijeta u svibnju, malim, bijelim, pomalo obojeni ružičasto, grupiranim u velikim cvatom koji zasjenjuje lišće. Voće (bobice) ) se javlja od kraja ljeta do kraja jeseni, okrugla, 0.50cm široka, crveni te postupno crni (ovisno o orezivanju.

Prilagođeno je svim tipovima tla ali najbolje rezultate daje u prilično hladnim, ne previše suhim tlima. Također dobro podnosi vapnena tla. Podnosi sve načine rezidbe i može biti formirana u lijepe, kompaktnije živice bez nedostataka na dnu. To je svakako jedna od biljaka koja je prilagođena i da se uzgaja u loncima bilo koje veličine. Dobro podnosi i blizinu morske obale, te je atraktivnog izgleda kao samostalna biljka na balkonima ili terasama kuća.

Pogodna za uzgoj i kao veliki grm ili stablašica.

Kontejnirane sadnice su pogodne za sadnju tokom cijele godine.